TICNologia

Un extra de la tecnologia al teu abast.
Estar informada és essencial per aquest món canviant.

Nova Ciencia, 15 de gener de 2023. Traducció al català de l’article original. És bastant habitual veure titulars als mitjans de comunicació sobre problemes de seguretat o privacitat en alguna aplicació mòbil més o menys popular. És fàcil cometre un error en les centenars de milers de línies de codi que tenen les aplicacions. Un…

Written by

×

És segur utilitzar TikTok?

Nova Ciencia, 15 de gener de 2023.

Traducció al català de l’article original.

És bastant habitual veure titulars als mitjans de comunicació sobre problemes de seguretat o privacitat en alguna aplicació mòbil més o menys popular. És fàcil cometre un error en les centenars de milers de línies de codi que tenen les aplicacions. Un cop detectats, aquests errors es corregeixen a través d’actualitzacions (d’aquí la importància de seguir la recomanació de mantenir actualitzats els nostres dispositius).

No obstant això, a vegades aquests problemes de seguretat i/o privacitat no es deuen a errors en la programació, sinó que han estat implementats de manera conscient per part de l’empresa que desenvolupa l’aplicació. Podríem pensar que les aplicacions inclouen sofisticades funcions ocultes per treure algun tipus de profit (econòmic, polític, etcètera). Encara que aquesta possibilitat existeix, ni tan sols és necessària perquè algú abusi de les nostres dades.

Quan instal·lem una aplicació, és habitual que ens demani el nostre consentiment exprés a través d’un text interminable. A través d’aquest text, ple de termes legals poc clars, acabem donant permís per a gairebé qualsevol cosa, a més de renunciar al nostre dret a exigir responsabilitats en el futur. Després de tot, si estem instal·lant l’aplicació, és perquè la necessitem, oi?

Cal tenir molt clar que quan un servei és gratuït, el paguem amb les nostres dades.

El cas de TikTok

L’últim cas que s’ha conegut ha estat el de TikTok. Aquesta aplicació, creada a la Xina, ha estat la segona més descarregada al segon quadrimestre de 2020 i la segona en creixement en quant al nombre d’instal·lacions.

TikTok permet gravar, editar, compartir i veure vídeos de curta durada, així com enviar i rebre missatges. Això l’ha fet molt popular entre el públic més jove, que l’utilitza com una forma més de comunicar-se.

No obstant això, les acusacions de censura de vídeos amb continguts polèmics (com les revoltes a Hong Kong) o les recents decisions d’alguns governs de prohibir-ne l’ús ens fan preguntar-nos si és realment segur utilitzar-la.

Els nostres mòbils revelen, directa o indirectament, una gran quantitat d’informació sobre nosaltres. Per exemple: és possible que una aplicació no tingui accés al GPS, però a través de la informació del wifi al qual estem connectats o de l’adreça IP que tenim assignada pot saber on ens trobem.

Irremeiablement, tot queda sotmès a què les empreses que desenvolupen aquestes aplicacions portin a terme bones pràctiques amb la informació que els confiem i la tractin amb autèntica transparència.

Es pot ampliar més informació en el següent enllaç: https://novaciencia.es/seguro-tik-tok/

Nova Ciencia (15 de gener de 2023). ¿Es seguro utilizar TikTok? Nova Ciencia. https://novaciencia.es/seguro-tik-tok/

Blog de WordPress.com.

Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar